Kortkurs: Plocka nässlor

Kortkurs: Plocka nässlor

Nässla / Urtica dioica / Nokkonen


Kännetecken

Nässlan bränns. Blommorna är gröna prickar på upp till 5 cm långa, tunna trådar som går rakt utåt från bladvecken. När trådarna hänger neråt är fröna mogna. Roten är gul, oftast 3–4 mm men ibland till och med 1 cm tjock och går sidledes några centimeter under marken. Nässlan förekommer i rätt stora bestånd. Om du hittar en liten enstaka nässla med lite rundare blad har du etternässlan, Urtica urens, i din hand. Den bränner värre än brännässlan.


Dubbelgångare

Ingen av nässlans dubbelgångare bränns. Det kan vara svårt att märka det, om du redan har prövat några växter och hittat riktiga nässlor med "det bränns"-metoden.
Vitplister / Lamium album / Valkopeippi: fyrkantig stjälk, stora vita blommor i krans i bladvecken.
Flenört / Scrophularia nodosa / Syyläjuuri: bladen luktar alldeles vämjeligt. Små bruna oansenliga blommor i toppen.
Stinksyska / Stachys sylvatica / Lehtopähkämö: bladen luktar illa, fina röda blommor i toppen.


Brännhåren

Nässlan bränner eftersom den är täckt av små ihåliga rör som är fyllda med något som liknar myrsyra. Rören har mycket vassa kanter när de bryts av. Det gör att syran går rakt in i skinnet och börjar irritera. Nässlan slutar bränna om den är ordentligt förvälld. Du kan också få sönder brännhåren genom att pressa torkad, krossad nässla genom en sil. Det räcker inte att bara torka nässlan – torkad nässla bränns fortfarande.


Nässlans näringsvärde

Nässlan innehåller mycket vitaminer och mineralämnen. Bland annat är den känd för att innehålla rikligt med järn, kalcium och magnesium. Den innehåller även mangan, C- och D-vitamin. Nässelpulver är ett smart och gratis kosttillskott som du själv kan tillverka av torkad nässla.


Plocka nässlor

Nässlor kan du plocka från mitten av april, eller genast när snön har smält, och därefter hela våren, sommaren och fram till nästa snö. Det späda nässlorna är mest eftertraktade. Många klipper eller slår ner äldre exemplar för att nässlorna ska växa upp på nytt. På det här sättet kan man plocka späda nässlor under en längre period. I slutet av sommaren kan man också ta tillvara nässlornas frön som kan torkas och ätas som kosttillskott under årets mörka period.

Så här gör du
Du kan plocka 5 cm höga nässlor när snön har smultit, men den late väntar några veckor och plockar stora mängder unga, fina cirka 20–30 cm höga nässlor på nolltid. Ta av örten under det nedersta fina bladparet med kniv, sax, eller fingernaglar. När nässlorna är 40–50 cm höga börjar stjälkarna bli sega. Nässlan är en fiberväxt, så stjälken blir verkligt seg mot hösten. Då kan du ännu plocka de översta 3–5 bladparen, helst med kniv eller sax. Om du tar till naglarna får du ofta hela växten inklusive rot i din hand. På frodiga platser (till exempel på komposten eller i hagen där hästar har gått för några år sedan) finns det mängder av nitrater i nässlorna. Nitrater anses vara skadliga för hälsan. Plocka inte stora gamla blad från nässlor som är så gamla att de har börjat frösätta sig. Problemet är att gamla nässelblad kan innehålla kalsiumkarbonatkristaller som kan irritera njurarna. Om du får ryggvärk av nässlor har du plockat för gamla nässlor. Använd den satsen till fotbad och plocka lite yngre exemplar i fortsättningen.

För att plocka nässlor behöver du

  • Handskar
  • En korg
  • Eventuellt sax
  • Koll på allemansrätten (källa: slc.fi)


Ta tillvara: Förväll och torka

Nässlor används inte i mat som färska, utan som förvällda eller torkade. Såväl förvällning som torkning bevarar nässlans näring väl.

Förväll nässlor
Skölj nässlorna i rikligt med rent vatten för att få bort sand, damm och eventuella småkryp. Har du plockat stora mänger nässlor kan du låta dem stå i ämbar med rent kallt vatten i cirka 10 minuter för att få bort småkryp. Sätt därefter nässlorna i rejält med kokande vatten. Förväll i 2–3 minuter. Detta gör man för att få bort nitrater som belastar kroppen. Slå av vattnet med hjälp av ett durkslag. Nu kan du använda de förvällda nässlorna direkt i matlagning eller bakning, eller frysa in.

Tips! Överlopps kokvatten från förvällning av nässlor lämpar sig fint som gödsel för blommor och buskar i trädgården. Du kan också använda vattnet för att bekämpa ohyra på rosenbusken. Somliga använder även vattnet för att skölja håret, det sägs vara bra för såväl håret som hårbottnen och ger en trevlig glans.




Torka nässlor
Skölj nässlorna i rikligt med rent vatten för att få bort sand, damm och eventuella småkryp. Låt torka på en ren kökshandduk eller hushållspapper. Har du en salladsslunga kan du få bort överlopps vatten med hjälp av den.

Torka i rumstemperatur: Bred ut nässlorna på ett rent galler eller en plåt, ett papper, bricka eller kökshandduk. Du kan torka i rumstemperatur, exempelvis ovanpå ett kylskåp eller andra ställen i huset där det är aningen varmare, så som pannrum eller i ett torkskåp för kläder. En luftig vind är också bra för torkning. Viktigast är att det är varmt och torrt och att nässlorna inte kommer i kontakt med solljus eller damm. Det kan ta upp till två dagar innan nässlorna är torkade. De är redo för användning när de är knastertorra.

Torka i ugn: Du kan också torka i ugnen på 50 grader och med ugnsluckan öppen, torktemperaturen får nämligen inte överstiga 35 grader, då kan näringsvärdet i nässlan minska. Förvaring av torkad nässla Torkade nässlor ska förvaras mörkt och svalt i papperspåse eller glasburk.

Tips! När nässlorna är torkade kan du använda dem som nedsmulade i bröddegar, smoothies, teer, på filen, myslin. Du kan också göra ett pulver på dem. Se videon nedan för instruktioner.




Matlagning med nässla

Nu har du lärt dig var och hur du plockar nässlorna och hur du tar dem tillvara. Dags att använda dem i matlagningen! Klicka på bilderna nedan för att komma till recepten! Fler recept med såväl nässla som andra vilda växter så som daggkåpa, kirskål och rallarros finns i kategorin vilda grönsaker på recept.martha.fi.




Se alla artiklar